Słodkiego, miłego życia... zamawiamy tort

Tort weselny, a raczej moment jego podania, jest jednym z ważniejszych punktów podczas wesela. Dlatego też warto poświecić mu trochę uwagi.

 

Skąd zamówić?

Niezależnie od tego, gdzie zdecydujecie się zamówić swoje słodkie dzieło warto zapoznać się z dotychczasowymi pracami przeglądając stronę, firmowego facebooka czy korzystając z poleceń znajomych. Zwróćcie też uwagę czy dana „osoba” będzie w stanie wystawić Wam paragon lub oświadczenie - bardzo często wymagane przez obiekty weselne. Dowiedzcie się koniecznie z czego jest przygotowywany tort oraz czy macie możliwość degustacji. Degustacje są prowadzone indywidualnie lub czasami w jakieś konkretne dni, a płatność za nie najczęściej jest odliczana od wartości tortu w momencie podjęcia decyzji o współpracy. Zanim jednak zdecyduejcie się na zamówienie tortu z zewnątrz, koniecznie zapytajcie o taką możliwość w Wszym obiekcie - zdarza się  bowiem, że doliczana jest tzw. opłata tortowa.

Jaki tort wybrać?AiS (29)

Tort powinien pasować do całości motywu, który wybraliście. Nieco inny tort podacie na wesele w balowej Sali, gdzie otaczać będą Was kryształowe żyrandole, a inny w drewnianej stodole. Przeglądajcie inspiracje i wybierzcie, taki który wpasuje się jako detal w całą aranżację. Nie zapomnijcie swojego pomysłu przedstawić wybranemu cukiernikowi wcześniej – dzięki temu poznacie cenę oraz uzyskacie potwierdzenie, że technicznie da się taki tort wykonać. 

Logistyka

Wydawać , by się mogło, że wystarczy zamówić tort i wszystko gotowe. Ale…kto go dowiezie? Czy dowóz jest w cenie? Jeśli tort ma stelaż – czy płacimy za niego kaucję, czy my musimy zwrócić stelaż czy jest może jednorazowy? O której tort przyjedzie i czy będzie gdzie go przechować? Ile miejsca potrzebujemy na przechowanie tortu? Kto ma zadbać o race tortowe lub świece? Czy obiekt weselny udostępni miejsce na złożenie tortu (gdy tort jest na dużą ilość gości często jest składany w całość dopiero po dostarczeniu na miejsce).



gorajka.pl 1451
Podanie tortu

Gdy już to artystyczne dzieło będzie z Wami warto zadbać też o to, by pięknie go podać.
Co zatem jest ważne:
- światło i dźwięk – czyli ciekawa muzyka na wjazd tortu i czas jego krojenia
- race/świece/nic - musicie zadecydować wcześniej i poinformować o tym obsługę
- stół na którym tort wjedzie/zostanie wniesiony
- obsługa - warto, by stała z boku aż do momentu, gdy sami się odsunięcie od tortu. Nie chcecie chyba mieć na wszystkich zdjęciach kelnerów
- ustawienie tortu przed Wami – to bardzo ważny element. Jeśli szykujecie na górę jakiś topper lub dekorację jednostronną, pamiętajcie by poprosić obsługę, żeby tort ustawiła TYŁEM do Was. Foto i video najczęściej pracują tak, by ujęciem był tort i za nim Wy. Owszem – zobaczycie tort dopiero na zdjęciach i filmie – ale będzie to zdecydowanie ładniejsza pamiątka niż tort lub topper np. z nazwiskiem w przeciwną stronę
- tort kroicie od góry - najczęściej wspólnie - kawałek dla siebie, bardzo często również dla Rodziców
(warto o tym planie wcześniej poinformować obsługę oraz dj/konferansjera)


I kończąc – tak by się wydawało prosty temat – życzymy, by Wasze życie było tak słodkie jak ten pierwszy kawałek tortu. Zapraszamy do współpracy.

 Foto: Adam Sobolewski, Bielak Studio, Górajka Foto Studio
  Torty: Jarzyna, Urszi, Miodowa Cafe

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd