Opłaty na sali, które mogą Was zaskoczyć

W ciągu kilkunastu lat w branży i współpracy z wieloma obiektami, mieliśmy okazję spotkać się z bardzo różnymi opłatami spoza tzw. talerzyka. Poniżej ich zestawienie. Decydując się na współpracę z konkretnym obiektem, nie zapomnijcie po prostu zapytać czy takie opłaty występują.

Korkowe – jedna z najczęstszych dopłat. Jest to opłata za wniesienie alkoholu z zewnątrz obiektu. To opłata za przechowanie, schłodzenie i serwowanie alkoholu przez kelnerów. Sposób naliczania jest bardzo różny – może to być opłata ryczałtowa w konkretnej kwocie, opłata płatna za każdą osobę dorosłą lub opłata za każdą otwartą butelkę alkoholu ( wódki, wina czy alkoholi kolorowych).

Kelner alkoholowy – to już rzadziej występująca opłata, ale warto o niej wspomnieć. Zdarza się, że obiekt nie pobiera korkowego, ale jesteście zobowiązani do zapłaty za kelnera, który będzie ten alkohol roznosił. W innym przypadku na Was ( Świadku, Tacie) spoczywa rola dysponowania alkoholem.magda piotr (44)

Bar/barman z zewnątrz – kolejny koszt dodatkowy, który możecie spotkać, to opłata za „wykorzystanie” baru w obiekcie. Opłata ta może być pobrana w sytuacji, gdy chcecie na dostępny bar postawić barmana z zewnątrz. W zależności od sali opłata ta pokrywa koszt samego baru lub baru ze szkłem i np. dostępem do lodu, zmywania i zbierania szkła.

Inna opcja, to opłata za samo wprowadzenie barmana z zewnątrz. Opłata ta pojawia się, gdy obiekt np. nie udostępnia swojego baru lub go nie ma. Wówczas firma zewnętrzna przyjeżdża ze swoim barem, szkłem itd. ale możecie spotkać się z opłatą za, to że kelnerzy z obiektu zbierają szkło i jest one zmywane na zapleczu sali.

Barek samoobsługowy – jeśli nie chcecie mieć barmana, a jedynie samodzielnie zakupić kilka rodzajów alkoholu, tutaj również możecie się spotkać z dopłatą. Dopłata ta może być policzona za: szkło, lód, owoce, słomki itd.

Stół wiejski/stół słodki/inny stół – jeśli macie dobre źródło mięs na wiejski stół czy słodkości na stół słodki i chcielibyście je wnieść do obiektu, może Was zaskoczyć opłata za przechowanie i wyserwowanie tych produktów. ( Oczywiście o ile można w ogóle Wam wnieść produkty z zewnątrz).

magda piotr (25)Tort – podobna sytuacja, jak wyżej. Może się zdarzyć, że chcąc skorzystać z zewnętrznej cukierni, a nie propozycji tortów z sali zostanie Wam doliczona opłata „tortowa” – za przechowanie, serwis tortu.

Dodatkowe godziny – omawiając umowę i jej szczegóły nie zapomnijcie dopytać o czas trwania przyjęcia i ewentualne godziny za jego przedłużenie. W większości obiektów ten czas zakłada ok. 10-11h. Ale są miejsca, gdzie jest on krótszy oraz takie, gdzie macie nielimitowany czas.

Opłata za obsługę oraz małe dzieci – obsługa, czyli foto, video, zespół itd. jest wliczany do tzw. talerzyka. Opłata za te osoby wynosi najczęściej 50% wartość ceny za gościa. Ale zdarzają się miejsca, gdzie jest ona liczona jako 100%, zwróćcie na to uwagę. Podobnie jeśli chodzi o dzieci – warto dopytać czy dzieci bezpłatne ( np. do 3 roku życia) otrzymują miejsce ( krzesło) i obiad. Może się bowiem okazać, że dziecko bezpłatne siedzi na kolanach i je z rodzicami. A podjęcie decyzji o posadzeniu go na krześle obok rodzica i podanie mu obiadu będzie się wiązało z opłatą.

Puste krzesła – wiadomo, że zgłaszacie określoną ilość gości, za których musicie zapłacić. Bardzo często pojawia się zapis o minimalnej ilości gości „pełnopłatnych”. Zwróćcie szczególną uwagę na to, czy dwoje dzieci/obsługa ( 50%) będzie policzone, jako jedna osoba pełnopłatna. Zdarza się – choć rzadko – że te osoby są liczone dopiero ponad minimum gości pełnopłatnych.

Napoje/ciasta/owoce/dopłata za szkło – każdy obiekt konstruuje swoją ofertę inaczej. Czytajcie dokładnie ponieważ nie zawsze w cenie są wszystkie napoje, ciasta czy owoce. Możecie się też spotkać z dopłatą za wymianę butelek PET na szkło ( napoje gazowane)

Coolery i lód – schłodzona wódka najczęściej ustawiona jest w metalowych wiaderkach z lodem. Są miejsca, gdzie występuje za nie dopłata.

Szatniarz – w większości obiektów szatnie są samoobsługowe. Jeśli jednak chcielibyście, by okrycia wierzchnie czy inne rzeczy gości, były pod opieką może zdarzyć się opłata za taką osobę.

Zaiks – to opłata za odtwarzanie/ wykonywanie utworów. Są miejsca, które wymagają od Was uiszczenia takiej opłaty. Najczęściej jednak jest ona w o wiele lepszej wartości, niż gdybyście chcieli opłacić ją samodzielnie.

Ślub plenerowy – każde miejsce inaczej konstruuje ofertę na organizację ślubu plenerowego. Warto po prostu dopytać, co dokładnie wchodzi w jej skład, czyli – krzesła (ile?), stół, dekoracje, dywan, aperitif, nagłośnienie, oprawa muzyczna itd. Może być też tak, że nawet wszystko szykując samodzielnie, będziecie musieli zapłacić za „trawę”. Spotkać się także możecie z opłatą za sprzątanie po wystrzelonym konfetti.

Inne dopłaty, z którymi się spotkaliśmy, ale raczej już one nie występują…niemniej w czasie 15 lat naszej przygody w branży mieliśmy okazję za to dopłacać 😉 – prąd zużyty przez zespół/dj`a; użycie klimatyzacji; obsługa sprzątająca, przywieszki do krótkich obrusów.

Mamy nadzieję, że powyższe zestawienie Wam pomoże. A jeśli nie chcecie samodzielnie o tym wszystkim pamiętać – zapraszamy do współpracy. Zadbamy, by nic istotnego nie umknęło naszej uwadze.

Foto: StoryBoard Studio

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd